Het merk Blackberry

Het bedrijf Blackberry heeft wereldwijde bekendheid gekregen, door het toestel Blackberry die zij hebben uitgebracht. Blackberry is een tijdje afwezig geweest, maar ze hebben in 2013 weer twee nieuwe toestellen uitgebracht waarmee het bedrijf zichzelf weer op de kaart gaat zetten. Het bedrijf Blackberry stamt uit de jaren 80. In 1984 is het bedrijf opgericht door Mike Lazaridis in Waterloo. Mike Lazaridis is altijd de directeur geweest van Blackberry, totdat het bedrijf werd overgenomen door een investeringsmaatschappij. Blackberry was erg gespecialiseerd in draadloze technologie. Dat was ook altijd de bezigheid, totdat Blackberry zich ook ging begeven op de markt van mobiele telefonie. In 1999 werd het eerste Blackberry toestel uitgebracht en deze werd meteen positief ontvangen. Blackberry was namelijk één van de eerste toestellen met een fysiek toetsenbord. Dit is daarna altijd nog het handelsmerk gebleven van Blackberry. Door de snelle bekendheid en populariteit ging het erg goed met Blackberry. Toch kon Blackberry dit niet eeuwig volhouden en werd het bedrijf in 2013 overgenomen. Op dit moment wordt er gekeken of er een samenwerkingsverband kan worden gestart met een ander bedrijf in deze markt. Op die manier wil Blackberry zich weer meer gaan begeven in deze markt. Het toestel Blackberry werd vaak omschreven als Crackberry. Het toestel werkte namelijk erg verslavend.

Verschillende toestellen abonnementen

Blackberry heeft vele verschillende varianten van het Blackberry toestel uitgebracht. Zo is er onder andere een speciale bold lijn uitgebracht. De Blackberry toestellen waren mateloos populair en ook op zakelijk gebied werden deze toestellen veel gebruikt. Blackberry heeft zich een lange tijd niet meer op deze markt laten zien. In 2013 heeft Blackberry twee nieuwe toestellen uitgebracht, om zich zo weer te kunnen begeven in deze markt. Blackberry heeft de volgende twee toestellen uitgebracht. De Blackberry Z10 en de Blackberry Q10. De Blackberry Z10 is een smartphone die de concurrentie aangaat met de concurrenten. De Blackberry Q10 is te vergelijken met de Blackberry Z10, alleen heeft de Q10 een fysiek toetsenbord. Iets wat alle gebruikers natuurlijk gewend waren van Blackberry. Wel betekend dat, dat de Blackberry Q10 een kleiner beeldscherm heeft. Beide toestellen worden geleverd met een opslaggeheugen van 16 GB en een werkgeheugen van 2 GB. Blackberry geeft de gebruikers wel de mogelijkheid om het opslaggeheugen uit te breiden, door middel van een microSD-kaart.

De Blackberry toestellen die eerder zijn uitgebracht werden afgenomen in combinatie met een speciaal Blackberry-abonnement. Deze toestellen konden natuurlijk ook los worden gekocht, maar niet elke gebruiker heeft de luxe dat de aanschafprijs zo kan worden betaald. Deze Blackberry-abonnementen liepen niet via de gewone aanbieders. Wel had de gebruiker de vrijheid om zijn of haar eigen abonnement samen te stellen. Bij de nieuw smartphones van Blackberry, kan er via elke aanbieder een abonnement worden afgesloten. Op deze manier kan de gebruiker de te verkrijgen abonnementen ook et elkaar vergelijken. Zo betaald de gebruiker nooit te veel.

Besturingssysteem

Blackberry werkte eerder met het besturingssysteem Blackberry OS. Alle oude Blackberry toestellen liepen op dit besturingssysteem. Voor de twee nieuwe smartphones die in 2013 zijn uitgebracht, heeft Blackberry een eigen besturingssysteem ontwikkeld, namelijk Blacckberry 10. Bij dit nieuwe besturingssysteem, zorgt Blackberry ervoor dat de smartphones al van te voren voorzien zijn van een aantal apps.